Friday, 26 October 2012

coklat cupcake :)

asalamualaikum guys !

still in raya mood ke ? hehe . oke-oke . aku ? huh . sumpah dari bukak mata pagi ni , sampai ke sekarang , tak rasa macam raya langsung . seriously . haish . ni kes raya kat KL punyerr pasal . jealous tengok orang lain punyerr DP pakai baju kurung . aku ? pakai baju tido kot ! pukul 1 tengah hari baru aku mandi . (tak guna punya anak dara ni an )

haha ! oke-oke . enough merapu . nak tahu ape aku buat hari ni kat rumah ? meh sini nak tunjuk -->>


*ni tak siap lagi*

ape tu ? hah . cupcake coklat ! hehe . awesome kan ? mama buat kek coklat yang besar . ni lebihan coklat kek yang besar tu je . aku ape lagi , buat jadi cupcake lah . ni yang tak  masuk oven lagi . yang dah masuk oven and dah siap tak sempat nak snap . dah habis . hehe . oke lah . got to go ! bubye !

pluss++ : my syg call tadi . he said that he was at giant batu caves ! haish . sumpah sedih sebab tak dapat jemput datang rumah :'(

salam aidiladha semua :)

asalamualaikum and selamat pagi !

guest what ?! hari ni raya ! (tetiba excited terkebih) erk . hehe . bukan ape . biasa lah kalu ade rasa excited tu bila tiba raya kanak-kanak lah katakan (alamak ! termengaku !) syhhh ! senyap sudah lah ! buat malu aku je nih .

oke-oke . enough mengarut . hari ni hari raya aidiladha or ade yang panggil hari raya haji . kalu orang yang tengah buat haji kat makkah sekarang nih , dorang nga ade kat arafah . semalam , kita kat selain daripada makkah nih , disunatkan untuk puasa sunat semalam . abah cakap ,

" kita puasa hari ni , dosa kita yang tahun lepas and tahun depan , di maaf kan . "

when i heard that , i was like , AWESOME ! yerlah . kita nih cuma insan biasa yang ade banyak dosa kan . of course lah kita nak dosa kita nih berkurangan sikit . tapi aku tak puasa pun . (bukan malas k !) tapi di sebabkan sperkara-perkara yang tak dapat di elakkan . (paham-paham je lah) .

cakap pasal raya haji ni kan , mesti teringat dengan lembu-lembu and kambing-kambing . huish . memang yummy weyh ! (ingat makan je dia ni) hehe . dorang ape lagi , kena sembelih lah ! buat korban . bagi yang bernazar tu , wajib buat ea ! kali ni aku tak sure lah mama and abah amek bahagian ke tak . rasa nya tak kowt . and kali ni , kitaorang raya kat KL (lupa nak cakap tadi) . hehe . 

nak tanya nih , ade orang cakap , lembu and kambing yang buat korban tu kan , akan jadi binatang tunggangan kita masa kat syurga nanti . betul ke ? hm . nanti lah tanya ustaz .  oke lah . chow dulu ! 


(lembu korban)

pluss++ : orang tengah takbir raya kat masjid , aku dok depan PC dengan pakai baju tidur lagi . 

saya nak BB jugak !

asalamualaikum semua !

haish . sumpah aku tengah frust gler sekarang nih . bukan ape , semalam masuk bilik adik kesayangan aku nih , pi dekat atas meja cermin tu , nampak sumthing . nak tahu ape ? meh sini nak tunjuk -------->>


*ihsan google*

blackberry weyh ! sape tak panas kan . haish . sumpah sengal gilerr . aku memang menyumpah habess tahu tak mase tu . tak puas hati ah . dye pakai BB dulu dari aku ! mane aci camni ! yang aku geram nyer , phone lame dye p bagi kat aku . ini dah kes menganjing ni . nak tahu phone ape ? jap ea ---->>


*google jugak*

kalu orang tengok aku mesti cakap tak pandai nak bersyukur an sebab dapat phone nih . (kau tak paham perasaan aku , senyap!) hm . serious . sumpah tak puas hati lagi ni . mekwa cakap dia beli phone nih dengan kawan dia . almost RM300++ cumtue lah . aku cakap kat my syg . dia terkejut sebab RM300++ boleh beli bold kowt . entah lah . orang tengah kaya tak pikir duit dah . hmm . chow dulu ! 

pluss++ : my syg cakap semalam , " insyaAllah abg ade rezeki lebih , abg beli BB for syg satu ea" . (me , smilling)


Thursday, 25 October 2012

kek coklat moist (kukus)

Kek Coklat Moist ( Kukus)
sumber resepi: rosmarlina@jintanmanis.com 


Bahan-bahanya
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila

*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.

Cara-caranya
1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko,  baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan  dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.


*sumpah yummy*

pluss++ : koperasi MRSM kuantan ade jual kek ni . murah-murah ! (ni kes promote nih) 

baby oh baby

asalamualaikum semua . tengok tak topik tu ? BABY !  yeah . nak tahu kenapa tetiba aku terpikir nak buat topik tu ? meh sini nak citerr .

-one day in room E-12 at MRSM Kuantan-

(aku nga golek-golek atas katil sambil peluk teddy)

me : agak-agak , ade baby sendiri best tak ?

(arissa konon study biology)

arissa : kau dah kenapa tetiba cakap pasal baby ni ?

(faiqah  baring melintang atas katil lien)

faiqah : erk . gilo .

me : tak de lah . aku jealous tengok orang ade baby comel-comel .

arissa : apende lah ko ni .

#faiqah pandang pelik .

me : nak tahu tak ? kalu kita letak baby meniarap atas dada macam ni . dorang akan rasa lebih safe .

(sambil letak teddy meniarap atas dada aku)


*contoh*


faiqah : ye dok nih ?

me : yerlah . haish . sumpah teringin nak baby . nak tahu sumthing tak ?

arissa & faiqah : ape ?

me : aku suka tengok orang pregnant . sexy . cantik . mesti aku pun cantik jugak an kalu pregnant .

faiqah : mung ni gilo ko ?

arissa : ntah . ape lah myra ni . perasan .

me : *sigh*

(amik fon text my syg)

#abg , nak baby ....

delivered to : abg!!

(smilling)

pluss ++ : terjumpa gambar dena bahrin nga pregnant dalam blog dye . sumpah comel !



Wednesday, 24 October 2012

home sweet home :)

asalamualaikum semua !

haish . seriously penat dowh . baru sampai rumah ni . ni tengah tulis pun dok tersengguk hah . hehe . balik-balik , mandi , then bukak PC . ape lagi . online lah ! lama weyh tak online ni . hehe . act , aku tak tahu nak cakap ape . tapi tangan ni sumpah gatal je nak post an . hah ! aku ade sumthing nak tunjuk . jap ea nak upload . ---->>


*k. ain and myrol*

amacam ? comel tak ? seriously  jealous tengok . nak jugak ! kita graduasi takde pun macam ni . hmm . takpe-takpe . kita konvo nanti kita ajak abang kita jugak . *tak gitu syg ?* hehehe . oke lah . nak tolong mama masak lah . nanti update lagi ! 

pluss++ : already miss you syg ! :'(

Wednesday, 10 October 2012

sedih . kecewa . marah

hye-hye . asalamualaikum semua . actually , aku takde mood sangat ni . memang hati sakit yang amat . entah lah nape tetibe rase cumne .  *hormon tak betul ni* agak ah . hm . bukan ape . tetiba aku ajak gaduh dengan my syg tu . ni gara-gara aku tengok sume wall dye lah ni . i mean, wall Fb dye yang lame .

cerita dye bermula macam ni .....

#on FB . check notification . starting to bored .

hah ! got an idea !

# type my syg's name . click enter .

#scroll down . slowly . read one by one .

*terbaca sumthing . heart start to bleeding .

*terjumpa gambar pulak . feel like my heart stop beeping .

#scroll down lagi .

STOP !

#cepat-cepat tekan ikon facebook .

sumpah dah tak sanggup nak tengok lagi . ape yang aku terbaca tu , and gambar ape yang aku jumpa , biarlah rahsia , yang pasti benda tu aku tak tahu lagi dari mulut dye . he just keep saying sorry .

pluss++ : yes . i can forgive you . tapi sampai bila nak berahsia about that ? susah ke nak cerita ?