Saturday, 31 December 2011

sebelas haribulan lima dua ribu sepuluh .

hye hye . haish . sedar tak sedar , lagi beberapa jam aku dah nak jadi upper form . haish . seriously . aku sangat-sangat lah tak ready nak dewasa . takott la ! yerlah . aku kene lebih matured . lagi banyak tanggungjawab yang kene pikul . and paling penting , SPM dah dekat woi ! sumpah menakutkan . haish . oke-oke . back to the topic oke ? dah nampak topic kat atas tu ? itu actually satu tarikh . nak tahu tarikh ape ? *jengjengjeng* hehe . takde lah . itu tarikh first time aku start blogging . nak tahu aku post ape ? jap ea . aku upload ...


*I think you know who the guy is, Mr.Hafizul*

tengok lah cara aku type tu . nampak sangat macam budak-budak kan ? dah la ade warna macam tu . tu tak tengok lagi post-post aku yang laen . memang warna-warni ahh . memang banyak beza dengan cara aku type sekarang . dah besar kan sekarang . * besar laa sangat*bila baca balekk my old post . nak ketawa pown ade . yerlah . macam-macam yang aku post . ade yang sedih , yang happy , yang marah . kadang-kadang memang ayat pown merapu-rapu jew . sekarang , aku nak improve in blogging . tak nak tulis yang mengarut-ngarut and buat orang sakit hati . -fullstop-

esok , dah masuk tahun baru .hadoii . sangat-sangat lah takott . -sigh- dah berapa kali dah aku mengeluh ni *tak baik mengeluh amira syuhada oii* aku nak out dulu . dah terlalu panjang menaip ni . tapi tangan taknak stop la . oke-oke . bubye !

pluss++ : bunyi bunga api dah slow-slow berbunyi *bingit telinga*

two thousand twelve :)

hye hye sume . oke . esok dah masuk 2012 . today is the last day of 2011 . so , hera they come ! oke-oke . talking about new year , mesti ada azam baru kan ? jap-jap . before kte senraikan azam baru , meh kte tengok azam lama dah termakbul kew tak ea ? and this is my old azam :


*taken from my old blog*

oke-oke . now , meh kte senari satu2 yang mane dah berjay dicapai and yang mane tak ea .

  1. 1.blajar mesti lebih : --------> oke . yang ni memang betul-betul lebih sampai aku rasa nak termuntah bila tengok sume buku-buku tu . terutama nya bila last-last day before PMR . ngee~  . CHECKED !
  2. kurangkan mase dengan PAKWE :-------> yang ni . hm . i dont think so la . lagi banyak ade . mane boleh wow ! pakwe sorang jew tu . susah kalu hilang weyh ! FAILED!
  3. mesti BERJIMAT :-------> yang ni pown aku rasa tak berjaya jugak . yerla . banyak kowt duit guna tahun ni . dengan ladies night lagi , dengan dinner lagi . FAILED !
  4. jangan buat masalah :--------> yang ni , aku rasa yerr , yelah . bila dipikir balekk , ade kew ? hm . i dont think so ade . aku baik-baik je la tahun ni . CHECKED !
  5. tak gadoh dengan capew2 :---------> yang ni memang terang-terang FAILED ! yerla . gadoh lagi woi ! dengan orang yang sama plak tu ! haish . ape nak jadi la . *da oke dah*
  6. dengar cakap mama and abah :-------> yang ni . aku rase yerr la kowt . no comment . TAKTAHU!
  7. jangan cari pasal dengan cikgu :-------->  yang ni yup . so far , aku oke dengan cikgu-cikgu tahun ni . makin rapat ade lah . nak exam kowt . tak berani lah nak cari pasal . CHECKED !
  8. berbaik-baik dengan senior :----> dengan senior memang aku takde masalah pape . yerlah . aku ni kan jenis oke jew dengan sume orang . just tak brape minat nak bergaul la . CHECKED !
  9. oweys smile :-------> memang dah terlebih smile dah aku ni hah . CHECKED !
  10. do the best in everything :------>  CHECKED !
okey ! dah tengok my old AZAM ? amacam . ada yang dah and ade yang belum tercapai . mcm mane lah ni kan ? haish . esok dah tahun baru . aku rasa , azam baru aku hanya satu untuk 2012 . thats is :

              STUDY MORE SERIOUSLY ! JANGAN MAIN-MAIN LAGI ! INGAT SPM !

pluss++ : cheq long ade kat umah . makan laksam . yummy .

Friday, 30 December 2011

testing my new camera .

hehe . yerla . sejak dapat new camera ni , habess sume benda aku nak snap . haha ! and hari ni , di sebabkan ade orang tu nak lalu depan rumah aku ni , awal2 lagi aku ready camera kat tingkap bilik bella . lenguh jugak la tunggu . berpeluh-peluh taw ! *tak bukak kipas actually* tunggu pnyerr tunggu , tetibe , *phone vibrate*

#display : Abg!! calling ....

*terkejut saya* angkat phone . "hello. bla . bla . bla ." talking to him . cakap punyerr cakap dengan dye , suh la dye lalu depan rumah . *tangan dah kebas pegang phone* 

 "oke sayang , nanti abg lalu . bye " he said . and I smile . *dup.dap.dup.dap* aku tak tahu nape aku boleh sangat3 lah berdebar menunggu dye lalu depan rumah . *macam dye nak masuk rumah je* seriously . aku cakap phone dengan dye pown , termengah-mengah sket . tapi cover la kan . oke2 . 

jari ready kat shutter button . and . . . . .  click !! 

processing picture
.
.
.
.
.

done !

*tekan button show the picture*

and this is the result !!

(nak tengok dgn lebih jelas , sila tekan gambar ni)

talking to my self , "adoi kabur la plak" -sigh-

amacam ? sempat snap jugak . haha ! laju jugak cam aku ni . even kabur-kabur sket . biasalah . bergerak kan . tetibe , *phone vibrate*

#display : Abg!! calling ...
 tekan button hijau .

"hello . bla . bla . bla . syg amekk gambar abg . bla . bla . bla ." I said .

"ape la! ish . rambut comot ! bla . bla . bla . i got to go . bla . bla . jumpe kawan. bla . bla ." he said .

"oke . bwak motor leklok! love you ! mmuah !" I said again .

"oke . love you too . mmuuahh ! bla . bla . bla ." he said again . then lalu  skali lagi and look at me for a while  then berpaling kan muka . *takot kene amik gmbr lagi* 

dye pown pergi la . katanya nak jumpa kawan kat mane ntah . *lupa* aku pown masuk bilik *sambil smilling and my heart still sound like a drum . *dup.dup.dup.dup* non stop . seriously . i dont know why i feeling like this . yes . i'm truly miss him . deeply . seriously . brape banyak -LY da . tapi betul ! oke la . aku out dulu sebelum aku mengarut dengan lebih panjang . bubye ! PEN-OFF !

pluss++ : sorry syg curi-curi amekk gambar . love you always!! 

Najwa Latif and Greyson Chance - "Cinta Muka Buku" "WOTL" and "Paparazzi...


like this a lot ! comey sangat la !

pluss++ : lambat betul la youtube ni .

i have surprise for you .

actually , takde la surprise sangat . surprise kat diri aku sendiri jew ni . yerlaa . abah semalam yang bagi surprise ni kat aku . yerlaa . tengah2 best tengok tv tu , tetibe dye cakap :

       "abah and mama tak ucap terima kasih lagi kat Ada dok " .

aku macam . ape mende la ni . *cuak dah ni* then , tetiba abah bangun . aku buat donno jew la . yerla . dalam fikiran aku masa tu ,

        'abah nak pegi dapur hisap rokok la tu '

tapi tak . dye pergi kat dye punyer bag and keluar kan satu plastik bag .*mata still kat tv walau dlm hati nk sgt tgk*. plastik dye cumni :


dah tengok NIKON tu , tahu-tahu la ade ape kat dalam kan ? CAMERA laa ! takkan iphone plak ann .  aku pown bukak laa plastik tu . *dengan senyuman yang boleh tahan lebar*  and ade la plak kotak ni :


wah ! tengok tu ! best kan ? *walau tak dapat NIKON 1 * tapi oke lah ni . memang abah best ahh . jap2 . tak habis lagi ni . tu baru kotak dye . kene tengok yang betul lah yer . jap ea . nak upload ..........

uploading ......

1%
.
.
38%
.
.
.
.
.
.
59%
.
.
.
.
.
.
.
83%
.
.
.
.
.
99%
.
.
.


merah nye mak ngah ! hehe . amacam ? cool tak ? se-cool nme nye an? so , this is COOLPIX S4150 . *its red ! i like even i didn't get colour pink *  ade la jugak merah nyerr. *syakirah balqis jangan jeles* . hehe .  oke la . di sebabkan nak menampakkan ia dengan lebih jelas , meh sini aku upload lagi satu gambar yer .


touch screen tu . tengok tak benda hitam yang ade kat tali dye tu . tu la 'pencil' nyer . best tak ? kan3 . hehe . oke la . stakat ni lah yerr aku post . dah terlebih panjang dah ni . out dulu ! PEN-OFF !

pluss++ : amira najwa jeles blerr tahu aku dapat camera ni . kalu nak , berusaha lah jugak yer dik ! 




facebook saya colour pink !


amacam ? comey ann ? hehe . tadi aku blogwaking . then terjumpa benda ni dalam salah satu blog tu . aku try laa . best . boleh tukar warna ape je yang korang suka . nak tahu tak cumne nak buat ? tengok la blog ni :


try la ! best taw ! jangan lupe follow dye plak taw ! (promote ni ) hehe . *tak salah membantu*

pluss++ : jap agy ade surprise ... :)

Thursday, 29 December 2011

kari ketam .

resepi kari ketam 

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 kg ketam, dibersihkan
  • 4 sudu makan rempah kari ikan
  • 1 cawan air
  • ½ liter santan pekat
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa jika suka
  • minyak untuk menumis
  • # Bahan untuk dikisar #
  • 2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kari ikan dan gaul rata. Kemudian masukkan 1 cawan air dan gaul sebati.
  3. Masukkan garam, serbuk perasa secukupnya dan ketam. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.
  4. Akhir sekali masukkan santan, dan bila ia telah mendidih. Kacau sebati, padamkan api, angkat dan hidangkan.

( baru keluar dari periuk tu )
yummy an ? selamat mencuba yerr !!
pluss++ : eating this curry for dinner tonite !! 

kuih bengkang :)

hari ni , aku ade resepi baru . kuih bengkang . satu lagi kuih tradisional orang terengganu . memang nama nye pelik sikit an . oke2 . this is the resepi :

resepi kuih bengkang 

BAHAN BAHAN

1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan telur
2 cawan santan

CARA MEMBUAT:

1. Gaulkan kesemua bahan-bahan di atas sehingga sebati(boleh juga dikisar)
2. Masukkan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak.
3. Bakar sehingga masak.



senang je kan ? so , ape tunggu lagi ! cepat2 la buat kuih ni !! 

pluss++ : kalu anda  suka manis2 , tambah la gula :) 

i create a new page !

aku create page baru kat blog aku ni . tgk la bawah header tu . ade x tertulis recipe ! ? ha . tu lah dye . aku buat page tu sebab tadi bler aku tengok balekk post aku yang lame-lame and yang dah berhabuk tu , baru aku perasan , banyak jugak la recipe yang aku post . so , dengan ini , aku akan terus menge-post lebih banyak recipe untuk my reader . khas kepada kaum ibu yang nak pelbagai kan masakan nyer . kalu nak tgk , sila lah tekan  :

http://lovaa-lovaa.blogspot.com/p/recipe.html
pluss ++ : have fun guys !!

this post is special for BADIHAH !

hari tu , badihah ade mintak aku tolong buatkan header . so , di sebab kan  aku terlampau rajin hari ni , aku tolong la buat kan .
badihah_0411 said...
ok mira...tq..done follow your blog back...
*nak header..~..
xpndi buat un
28 December 2011 02:03
 so badihah , this is for you sayang !

http://i.imgur.com/PJhIF.gif

cara nak amik this header :

  1. copy link yang aku bagi bawah header tu .(cara copy , highlight link then tekan ctrl+c)
  2. pergi kat new tab and paste link tadi .
  3. tekan right click kat gmbar tu , then save the image .
  4. then masukkan la dalam ko pnyer blog kat header tu yerr .
paham x ? kalu x paham , tanye la dalam my fb oke ?

pluss++ : kepada sesape yang nak aku buatkan header tu ,cakap lah yerr *promote sket*

Wednesday, 28 December 2011

ketupat sotong .

post aku kali ni pasal makanan tradisional orang terengganu and kelantan , KETUPAT SOTONG . aku terlintas nak buat post ni disebabkan adalah cik abang sorang tu tak kenal ketupat sotong ni ape . pastu , ada jugak cik kak kita ni dok comment dalam my status kat muka buku tu yang berbunyi :


tengok la . boleh tanye lagi . hehehe . adoi . ade jugak la yang tak kenal ketupat sotong . oke2 . meh sini aku nak cakap sket . ketupat sotong ni ade banyak cara masakan nye . antara nya ialah : *gambar: ihsan google*


masak pedas 


celup tepung


masak lemak 

itu lah antara nya . dan di sini plak aku nak kongsi resipi nyer plak . jap yer . sorry la aku amik resipi ni pown kat google :)

resipi ketupat sotong 

Bahan-bahan ( 10 ekor )

  • 10 ekor sotong sederhana besar
  • 1 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan sederhana pekat
  • 1 keping gula melaka
  • sedikit garam
  • gula secukupnya
  • sehelai daun pandan
  • 10 batang lidi- 3-4cm panjang

Cara-cara

  1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
  2. Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
  3. Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
  4. Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
  5. Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.

dan ini lah hasil nya :



amacam ? yummy tak ? hehe . oke la . aku out dulu yerr . dinner time ! mama buat gulai telur itik masak lemak . my favorite ! PEN-OFF !

pluss++ : this post dedicated special to orang kajang yang belajar kat penang tu . 

for those who wanna learn malay language :)

here are some malay word that i change to english word for you to pronounce it easily :


1. BELACAN = BELL - ARCH - UN

2. TEMPE = TEMP - AIR

3. CENCALUK = CHANGE - CHARGE- LOOK

4. JERING = JAR - INK

5. PULUT PANGGANG = PULL -OUT PUNK - GANG

6. AYAM PERCIK = ARE - ARM - PERT - CHECK

7. KUIH KODOK = COW - EIGHT COW - DOG

8. SIPUT SEDUT = SHIP - OUT SAD - OUT

9. PULUT KUNING = PULL - OUT CORN - INK

10. KUIH KARIPAP = COW - EIGHT CARRY - PUB

11. LEMPENG PISANG = LAMP - PINK PEACE - SUNG

12. PEKASAM = PEAK - A - SOME

13. GULAI KAMBING = GOAL-LIE - COME - IN

14. SIRAP = SAY - RUBB

15. GULAI LEMAK = GOAL - LIE LAMP - MARK

16. CILI PADI = CHILD - LY – PADDY

lengkuas .

oke . todays topic is ' LENGKUAS ' .  do you wanna know why I choose this topic ? oke . let me tell to all of you . sit back . relax . and hear carefully . I mean , read clearly . susah la nk speaking2 ni . malay jew la . oke2 . ade satu kesah pasal aku yang berkaitan dengan lengkuas . baru jew tadi mama cterr . mama cterr sebab pia gi tanye mama  :

"mama , ape tu ? ayam ke?" pia bertanya .

"tu la lengkuas ." mama menjawab sambil tangan nye mnyumbat beras pulut dalam sotong .*yummy!*

lepas mama jawab tu , mama cterr laa . dulu , aku ni suka sangat main bukak tutup TV . disebabkan mama and abah geram . mama pon letak laa lengkuas tu kat TV . mama cakap aku ni takot dengan lengkuas tu . mama cakap aku anggap lengkuas tu 'bok-bong' a.k.a hantu . memang lepas mama letak lengkuas tu kat TV , terus aku dah x pergi dah kat TV tu . haha ! memang aku tergelak habess ah tadi . *sambil goreng roti canai for pia and bella* pada sesape yang tak tahu rupa lengkuas , meh sini aku tunjuk :


a big thanx to MR. Google sebab ade this gambar . *x perlu aku amik gambar sendiri*

pluss++ : skrg aku fobia dengan bawang. memang nangis-nangis aku lari dari bawang .

Tuesday, 27 December 2011


Vanila Coklat mengisahkan tentang Zara, 19 tahun dan Aamir, 20 tahun yang sedang menuntut di Institut Pengajian Tinggi. Zara dan Aamir saling membenci antara satu sama lain dan masing-masing sudah mempunyai kekasih. Aamir sering mengusik Zara kerana Zara merupakan pelajar cemerlang dan pelajar contoh di kolej manakala Zara membenci Aamir kerana baginya, Aamir seorang kaki perempuan. 
  Liana, rakan sekelas Zara yang gedik dan mengada-ngada menganggap kononnya Aamir adalah hak miliknya. Liana sentiasa berkepit dengan Aamir supaya semua orang melihat mereka benar-benar bercinta. Berbeza dengan Zara, Liana seorang wanita yang lemah lembut namun semua itu dibuat-buat kerana dia sememangnya bercita-cita ingin berkahwin dengan anak orang kaya. Zara mempunyai kekasih hati iaitu Kamal, yang dikenalinya sejak sekolah menengah lagi.
 Ibu bapa Zara, Dr. Ungku Musa dan isteri tidak menyukai Kamal, begitu juga ibu bapa Aamir, Datuk Ahmad dan Datin Dalila yang kurang menggemari sikap Liana kerana tidak menghormati orang tua. Suatu hari, Dr. Ungku Musa dan Datuk Ahmad merancang untuk menyatukan anak mereka. Seperti berbezanya Vanila dan Coklat, begitulah sukarnya untuk menyatukan Zara dan Aamir. Pelbagai usaha dilakukan oleh ibu bapa mereka agar mereka bersetuju untuk berkahwin sehingga Datuk Ahmad terpaksa berpura-pura diserang sakit jantung dan permintaan terakhirnya ialah ingin melihat Zara dan Aamir disatukan. Akhirnya, Aamir akur dan bersetuju.
 Walaupun telah berkahwin, Zara dan Aamir tetap hidup berasingan. Zara telah memberi syarat yang harus dipatuhi oleh Aamir. Menyedari situasi ini, Dr. Ungku Musa dan Datuk Ahmad merancang sebuah percutian bulan madu untuk Zara dan Aamir. Mereka berdua tidak membantah namun pelbagai alasan diberikan untuk tidak berbulan madu di luar negara dan hanya memilih Cameron Highlands sebagai destinasi pertama mereka. Masih tiada kemesraan di antara mereka.
 Zara dan Aamir meneruskan pengajian mereka seperti biasa, Kamal pula tiap-tiap hari menghasut Zara, jika dia masih bersama Aamir, dia tidak akan bahagia kerana perangai Aamir yang teruk. Suatu hari, satu pergaduhan besar berlaku di antara Zara dengan Aamir sehingga Aamir meninggalkan Zara keseorangan di tepi jalan ketika hujan. Zara menghalau Aamir keluar dari rumah kerana dia terpedaya dengan kata-kata Kamal. Apabila Zara membuka pintu, dia melihat Aamir telahpun pengsan. Sebenarnya Aamir tidak makan satu hari kerana dia berjanji untuk makan bersama Zara.
 Dari saat itu, Zara dihantui rasa serba salah dan mula menunjukkan naluri seorang isteri. Dia mula menyedari perkahwinan bukanlah perkara main-main. Tiba cuti semester, Zara dan Aamir pergi ke Genting Highlands untuk meluang masa bersama. Masing-masing malu apabila salah seorang cuba bersikap romantik dan manja. Aamir mengakui dia telah jatuh cinta pada Zara sejak dari hari mereka dinikahkan. Buat pertama kali mereka tidur seperti pasangan suami isteri yang lain.
Zara dan Aamir tidak sabar ingin pulang ke Kuala Lumpur untuk memberitahu keluarga mereka bahawa mereka ingin meneruskan perkahwinan ini. Sebuah majlis diatur oleh ibu bapa Zara dan Aamir untuk meraikan berita gembira ini. Kamal dan Liana turut dijemput untuk hadir ke majlis tersebut. Mereka berdua telah merancang sesuatu untuk memisahkan Zara dan Aamir. 
 Pada hari majlis tersebut dijadualkan berlangsung, pelan jahat Kamal dan Liana untuk mengenakan Aamir berjaya. Dr. Ungku Musa mengamuk. Dia menyangka Aamir membuat onar dengan Liana dan terus memukul Aamir. Datuk Ahmad cuba menenangkan Dr. Ungku Musa daripada terus membelasah anaknya kerana menurutnya, kita tidak tahu perkara sebenar yang terjadi antara Liana dan Aamir. Dr. Ungku Musa menarik tangan Zara dan memutuskan hubungan antara Aamir dan Zara. 
cerita ni macam novel coke dan sundae :

 pluss++ : aku copy dari website TV3 . (x rajenn aku nak tulis panjng2 mcm ni .)

a trip to remember :)

act , ni dah lame da . tp disebab kan penyakit malas aku dtg menyerang hari tu , hari baru la sembuh and sangat-sangat laa rajin nak upload gmbar banyak-banyak . ni mase balekk umah nenek empoh hari . enjoy oke !


kat R&R temerloh . start amekk gmbar kat sini .


banyak ann lori kat kuala berang .


LPT 2 . lebuh raya baru .



bandar kuala berang .


mama beli pisang goreng kat depan sekolah pusat jertih !

  
the twins! (lupe daa name ape)


gerhana bulan .(baru separuh)




menggila di tengah jalan .

on the way balekk :


singgah jap .



sempat berposing maut .


yumm2...



ntah pakwe sape aku maen snap ni .





kuat ann ombak tu .


kat kertih . (gambar x clear sbb atas keta)

itu laa sedikit sebanyak gambar yang aku sempat snap . kalu nak tengok banyak lagi , sila laa ke my facebook di : http://www.facebook.com/narasyu17 .and jgn lupe tekan button add friend :)

pluss++ : nnti sy upload gmbr mse on the way amikk result and kat kemaman .

Sunday, 25 December 2011

thanx to all tha wish me congrates :D

a big thanx to sape2 yang wish me congrates yerr . terutamanya yang kat FACEBOOK ----->



thanx also to sesape yang wish melalui phone .

and tak lupe to my syg ! thanx a lot !!


pluss++ : congratess jew ke syg ? adiah mane . hehehehe . 




alhamdulillah :)

bismillah .. 
dengan ini , di umumkan NUR AMIRA SYUHADA BT ROSIHAN , CK084L060 mendapat ----->


dan mendapat surat ini ------->


semoga anda tidak mensia-siakan peluang yang di berikan dan buat yang lebih terbaik untuk tahun hadapan . tetapi , diharapkan anda tidak lupa bahawa -------->


*peringatan kpd PMR candidate 2011 yang laen*

juga tidak lupakan dengan SCION ZEALOUS dan rakan-rakan anda di MRSM kuantan  ------------>


di harapkan anda mendaftar kan diri di maktab anda pada masa dan tarikh yang telah ditetapkan di dalam surat di atas . 

harap maklum , terima kasih .

pluss++ : tangisan dalam ketawa . *terpaksa berpisah dengan ramai kwn tahun depan*