Tuesday, 31 January 2012

i'm officially will be a KUATAGH !

asalamualaikum and a very good evening to all readers . *pehal tetibe speaking ni* hehe . oke-oke . dah bace topic di atas ? interesting right ?  tak tahu makna KUATAGH ? oke-oke . meh cini aku terangkan .

KUATAGH merupakan Persatuan Bekas Pelajar Maktab Rendah Sains MARA Kuantan (ANSARA Kuantan) , yang telah ditubuh kan pada 1988 dengan keahlian awal seramai 235 orang . *ANSARA tu ape plak *  ANSARA stand for ANak SAins maRA . understand ?

mesti tertanya-tanya nape tetiba aku tulis sume yang kata atas ni . kepada yang belom baca post aku yang before this , sila lah ke link ini ! . actually , i have got the result ! *result ape?* result dapat maktab mane lah for the upper form session . nak tahu tak aku dapat maktab mane ?oke-oke . meh aku cakap .

bismillahhirahmanirahhim .

Dengan ini , di umumkan bahawa NUR AMIRA SYUHADA BT ROSIHAN ,  bernombor maktab 09332 , mendapat tempat di MAKTAB RENDAH SAINS MARA KUANTAN . ini bermakna anda masih kekal di maktab yang sama tetapi kali ini mendapat pangkat PKP !

Sehubungan dengan itu , saya , insan yang lahir pada 17 MAC ini , ingin memohon ampun dan maaf dari hujung rambut ke hujung kuku kaki kepada si dia , insan yang lahir pada 18 NOVEMBER . ini adalah kerana saya  telah memutar belit kan sedikit fakta yang menyatakan bahawa saya mendapat MRSM LANGKAWI . ini adalah kerana saya ni gedik-gedik takde kerja nak menge-test ape reaksi awak . dengan ini , saya ingin selit kan sekali sesuatu yang mungkin membuat kan saya sedikit terharu . *ayat takleh blah*


*sorry sangat-sangat sayang*

pluss++ : hope you can forgive me oke ? :)

Wednesday, 25 January 2012

ladybug in my belly .

hye-hye . makin rajin aku post kan . hehehe . oke . hm . today's topic , result ! mesti ade yang terpikir result ape lah plak minah ni tunggu kan . (PMR dah lepas) ni hal-hal budak MARA jew lah . i mean , MRSM student . lepas tunggu result PMR , kteorg kene tunggu lak result dpt maktab mane plak for SPM session . biasa lah . MRSM kuantan dah naik taraf jadi PKP kan . (PKP tu ape plak ?) oke . meh sini aku terang serba sedikit pasal sistem dalam MRSM ni .

MRSM di bahagi kepada beberapa jenis . antara jenis-jenis nya ialah :

program kecemerlangan pelajar (PKP)  *rasa nya lah*

mrsm PKP ni bermaksud , hanya pelajar yang mendapat 8A dalam PMR and lulus ujian kelayakan ke MRSM (UKKM) * i think so*  dgn jayanya baru lah dapat masuk ke MRSM yg terpilih ni . ini bermakna MRSM PKP ni only ade budak form4 and form5 except MRSM Pontian and MRSM Kuantan . kuantan and pontian ni ade dak-dak lower form jugak . MRSM yang mendapat pangkat PKP ialah :


  • MRSM Taiping 
  • MRSM Langkawi 
  • MRSM Jasin (Tun Ghaffar Baba)
  • MRSM Kuantan 
  • MRSM Pontian 
  • MRSM Pengkalan Chepa 
program ulul albab


dah tengok perkataan ulul albab kan , so , paham-paham lah kan . wajib amik BAHASA ARAB . and syarat graduasi plak mesti boleh hafal sekurang-kurangnya 5juzuk al-quran bagi satu semester . so , bagi yang dapat MRSM ulul albab ni , memang kene kut daya ingatan lah  . antara MRSM ulul albab ialah :


  • MRSM Kota Putera
  • MRSM Gemencheh 
program IGCSE


program IGCSE ni baru start pada tahun lepas . setakat ini hanya satu MRSM yang memulakan program ini iaitu , MRSM Pekan (Tun Abdul Razak) . makna IGCSE ni ialah , *act, aku pown tak tahu* hehe . oke-oke . dalam IGCSE ni , ade O LEVEL . pelajar akan diajar pasal tahun pertama universiti . kira nak ajar budak-budak pasal cumne kat universiti lah nnti . ade kawan aku cakap , kalu amik  O Level , tak payah amik SPM . tapi kalu O level hancur , hbes hidup korang . *disarankan jangan amik* bagi MRSM yang  ade program ni , paper yang penting seperti mathemathics , sejarah and *ape dah , aku dh lupa* akan bertambah satu paper . kira orang laen jawab dua paper jew untuk that subject , kte jawab tiga paper . antara mrsm yang buat program ni :


  • MRSM Pekan 
  • MRSM Kuantan *start tahun 2012*
oke lah . setakat tu jew yang aku boleh cerita pasal MRSM ni . kalu ade sebarang soalan , jangan segan-segan tanye aku oke !  btw , start tahun ni , semua MRSM PKP akan start  buat program mini ulul albab .  satu semester wajib hafal 2 juzuk al-quran . oke lah . be prepaire oke kepada yang memohon MRSM ! got to go !

pluss++ : berdebar menanti my result untuk diumumkan . cikgu-cikgu ni kejam taknak bagitahu lagi . 

wish you were here :'(





*harap maaf sebab gambar sume control macho jew*

(sorry syg !)

pluss++ : curi gambar dalam FB kak anna ! sorry !

Monday, 23 January 2012

excited . penat . rindu .

hye-hye guys ! maaf lah . dah lama tak post dalam blog ni . aku bukak pown tadi terbatuk-batuk dah . almaklumlah . berhabuk-habuk . jadi , aku datang ni nak buang habuk-habuk tersebut sebelum menjadi lebih banyak . oh ya . mesti dah ade yang tahu sebab aku lame tak update kan ? ape lagi . balik ke maktab yang tercintut lah . *esok kene balek maktab balek* huhuhu . oke-oke . back to the story .

act , aku and satu family aku baru balekk dari cameron highland . seriously . sangat lah memenatkan . and nak tahu tak , for the first time our family tido dalam kereta ! yer. tido dalam keta . ini disebabkan hotel dah takde dah . sume penuh . satu bandar tanah rata tu kteorang cari taw . tapi kan , nak boleh ke sampai nyerr . hadoii . memang menyeksakan . jalan gaya cum ular kene patuk jew . *nak tahu pergilah sendiri*

oke-oke . sampai jew kat tanah rata tu , terus cari hotel . pusing punye pusing memang tak jumpa langsung satu hotel yang kosong . tak kira hotel yang mahal kew , yang murah kew . memang sume kteorang cari semalam . last-last . pi lah makan dulu . tetibe ,  teringat yang kteorng tak solat lagi . pergi lah cari masjid plak . then . solat-solat . tu , terus  abah cakap , "tido kat dalam keta jew lah. jimat pown jimat." then sume bersetuju lah . tido lah kami malam tu dalam keta .

bangun jew pagi tu , terus solat subuh anda p cari tempat nak sarapan . dah jumpa satu restoran kat bandar tanah rata tu , sarap punyer sarap , then gerak p tourist centre .  *tak pernah datang cameron kan* abah beli lah map yang RM4 tu . sementara tunggu mama and abah cari info pasal tmpat yang menarik , aku and adik-adik aku buat jakun . bese lah . tempat sejuk kan . kuar lah asap kat mulut . duk excited gilerr mase tu . hahaha . mama and abah datang , kami bergerak lah ke destinasi kami .

first destination , healthy strawberry farm . *mengikut apa yang tertulis kat depan pintu masuk tu lah* dye tulis boleh hand pick strawberry tersebut . tapi hampeh . bila pergi jew , tempat yang tanam strawberry tu , tak leh masuk . geram betul aku . last-last amekk lah gambar dgn bunga-bunga yang ade kat situ . pastu mama borong lah buah-buah starwberry adalah dalam 4 kotak . memang yummy sangat . aku ade jugak beli sumthing for my sygs kat maktab tu ! tunggu yerr my friends !

lepas puas jalan-jalan kat strawberry farm tu , kteorg pi plak kat butterfly farm . memang before masuk tu , meremang bulu roma ouh . aku ni dah lah jenis geli dengan species-species serangga ni . tp masuk ah jugak . amik gambar . then kauar . kuar dari butterfly farm tu , sempat lah jugak mama beli pokok ros and fresh mushroom . *act , kulat* then habess la . pastu kteorg gerak lah dalam keadaan jam nyerr .

kteorg sampai lah kat ladang teh BOH . *tengah panas ouh!* disebabkan terlalu panas , kteorg tak turun keta pown . amik gambar dari atas keta jew . hmm . sumpah penat weyh . hmm . lepas tu , terus balik umah . on the way balekk tu hujan lebat . tap nak dekat-dekat KL , tak hujan dah . hmm . oke lah . aku out lu . kalu nak tengok gambar kat cameron , tunggu lah my next post lagi 2 minggu ! :)

pluss++ : esok dah kene balekk maktab !!!!


Friday, 6 January 2012

my last post .

oke . this is my last post before esok aku dah berangkat nak p kemaman and hari ahad , balekk maktab . hm . seriously . aku tak tahu nak post ape . *i'm crying act*

hmm . aku tahu , balekk maktab kali ni , takkan same lagi . my dearest friend takde . i mean , my makcik gemok ! nuha . i know , takkan same lagi lepas ni . dah takde org nak pujuk aku bila aku nangess . dah tak de orang untuk aku and hawa kacau . dah tak de orang nak sumbat aku dalam locker . and dah takde orang nak membebel bila bilik bersepah . hm . nuha . seriously . i'll miss you a lot !

oke lah . aku tak nak post panjang-panjang . aku ada banyak sangat nak cterr . tp . hm . biarlah aku simpan sorang-sorang . takde sape perlu tahu . oke lah . bubye . *i'm crying*

p/s : nuha , i'll promise , every nite i'll always call you when i in maktab nanti :'(

Thursday, 5 January 2012

call mak mertua :D

oke-oke . hari ni aku buat perkara yang aku rasa macam . erk . *nak tulis pown tak boleh*  actually , tak de lah teruk sangat . tapi bagi aku , memang malu lah . kisah nyer bermula bila . . . .

*kalu tak nampak , sila lah tekan gambar tu*

di sebab kan sayang aku pada pakcik ni agak banyak , aku pown call lah KTM tu . tunggu punye tunggu , ade lah sorang pompuan angkat .

"KTM , nak ape ?" beliau berkata dengan nada malas . *sungguh kurang ajar .

"nak tanye pasal motor boleh tak ?" aku bertanya dalam nada yang agak malas .

"jap yer " dye kembali berkata .

#tutt ... ade lagu macam lagu bila kte order mcdonald guna phone .

"KTM, boleh saya bantu ."  suara laki lak angkat . suara friendly .nasib baik tak macam pompuan tadi . * kalu tak aku dah buat report kat pengurusan KTM sebab service hancuss ! *terlebih lah plak*

"nak tanya pasal penghantaran motor jenis 125z no plat w** .dah sampai penang blom?" aku bertanya dengan suara gugup sket .

"oh . kejap yer dik " dye berkata kembali . " erm . bila sampai tu ?" 

"dua hari lepas ." aku menjawab sambil mata kat pc . *tengok ape yang my syg tulis kat chat box* 

"tak sampai lagi lah dik . kalu dari kajang lagi 2,3 hari . bla bla bla ." ntah ape lagi yang dye cakap . panjang berjela-jela . aku dok cakap yer , yer  jew .

#letak phone . sambung chat kat FB .

then aku chat-chat tu . tetiba syg aku ni suh aku call orang laen plak . *aku rase macam operator la lak hari ni* nak tahu suh kol sape ? jap ea . . nak upload :


oke . kali ni aku lak yang gewdik-gewdik offer diri nak tolong call kan mama . *macam mama aku plak* haha ! oke-oke . aku pown :

# ambik fon , dail number mama . 

*tunggu*

"the number you had dail is busy please try later" ntah betul ke tak . tapi cumtue lah .

#tekan button redial .

*tunggu lagi*

"hello" .*erk . suara laki*  dalam hati , alamak ! salah dail kew ! *cover-cover*

"urm . sape ni ?" suara control nih !

" ni pakcik hassan nak cakap dengan sape ?" *blurr ! pakcik hassan mane?* 

#senyap seketika .

"hello." orang di sana berbunyi .*dush !dye name MOHAMAD HAFIZUL B HASSAN HUSSIN ! la !*

"err. maaf pakcik . urm . apit suh kol dye ." aku jawab dengan nada ketar-ketar .

"oh . ni sape ea ? " pakcik tu bertanya .

"urm . ni kawan apit." takkan nak cakap ( ni menantu pakcik ) *hahaha !*

"oh . oke . nanti pakcik kol dye . terima kasih yerr . " dye cakap lagi .

"oh . oke . asalamualaikum" aku jawab sambil muka dah blushing dah . *malu siot* 

amacam ? cumtue pown korang rasa biasa jew ? malu weyh ! tak pernah agy aku buat sebelum ni . haish .  muka ni duk merah dari tadi lagi ni . hemm . out dulu ! bubye !

pluss++ : benda kecik ni pown nak cakap , nur amira syuhada oii ! *suke hati aku lah blog aku*


it's freakin awesome !

tadi aku blog walking and I found something memang awesome glerr ! nak tahu ape ? ini dye ! klon facebook :

persamaan antara facebook and facebookis

before sign in :




home :




my profile :




yang atas : facebook
yang bawah : facebookis 

amacam ? awesome kan ? hehe . kalu korang nak tahu dengan lebih lanjut , try lah sign up kat :


and yang best nye pasal facebookis ni , dye ade shoutbox mcm blog weyh ! best glerr ! haha ! oke lah . aku taknak post panjang-panjang lagi . nak layan facebookis lagi . pen-off !

pluss++ : kalu dah buat facebookis tu , add lah saya kat SINI !

Wednesday, 4 January 2012

i made some changes to my blog !

disebab kan aku sangat lah bosan hari ni . *adik takde pi skolah* aku pown membuat keputusan untuk membuat sedikit perubahan kat my blog .tak banyak pown . aku rase kalu orang tengok pown , maybe tak perasan kowt . nak tahu ape yang aku ubah ? jap ea . nak upload .


tak nampak lagi ape yang aku tukar ? jap-jap . aku nak zoom ni .


*kat bawah header*


*kat atas hujung belah kiri anda*

hah ! nampak dah ? sikit je kan ? memang lah . sikit pon , kene bukak macam-macam weyh . register tu , sign up tu . pening kepala jugak aku . nasib baik ade cik lyssa yang tolong sediakan tutorial untuk buat sume tu . thanx yer kak lyssa ! 

pluss++ : adik-adik ku dah balik dari sekolah . 





like it a lot !

tadi aku blogwalking lah kat my friends punyerr blog . and i saw sumthing that make me very-very happy ! nak tahu ape? jap ea . aku nak upload jap .


*taken from here*

amacam ? best kan ? hahaha ! memang aku suke sangat-sangat . and this mean , aku boleh duduk satu bilik dengan my sygs lagi ! and this tme , aku nak pastikan yang kteorg sume duk satu compound . *tu mesti* okelah . i got to go . nak blogwalking lagi ! bubye !

pluss++ : nanti kita bincang pasal sape yang duk satu bilik oke ?

Tuesday, 3 January 2012

SEGMEN : JOM SERTAI SENARAI BLOG TERHEBAT 2012 !

hari ni , aku join lagi satu segmen . *saje nak tambahkan followers*

THIS IS THE BANNER !!


kalu nak join , boleh lah ke :


the person that i tag is :





pluss++ : hope the person that i tag , boleh join yerr :)


special for ....... (you know who)


actually , aku ingat nak buat equation ni  tanpa bagi jawapan . tapi , aku takut ade diantara blogger-blogger disini yang belum blajar linear equation 3 *ntah betol kew tak, aku hentam jew*  aku pown mengambil inisiatif untuk membuat terus jalan kira dan jawapan nyer skali . bagi sesape yang nak tengok betol ke tak , try amikk calculator and try it yourself !


pluss++ : aku pown mula-mula memang pening nak selesaikan ni . *maklumlah , math aku K.O*

special to all blogger .

perhatian kepada semua blogger -blogger :


amacam ? dah paham ? ni baru sebahagian . yang sepenuh nya boleh lah ke :



pluss++ : back from shopping my barang for balekk maktab !

Monday, 2 January 2012

amal dah upper form sekarang !

wootwoot ! hari ni ade birthday sumone la ! teka lah sape ? its anak walid pnye birthday lah ! meh kita tengok sket muka birthday girl for today . jap ea . nak upload .. . . . . .

uploading . . .
.
.
.
99%
.
.
done !
.
.


amacam ? cun tak ? jangan gatal-gatal nak ngorat ! walid marah nanti . *bapak dye oke* oke-oke . bersempena hari jadi makcik ni , saya , nur amira syuhada ingin mengucapkan happy birthday and semoga panjang umur serta dimurahkan rezeki selalu . di harapkan cik amal akan terus berusaha untuk mencapai kejayaan di dunia *i mean SPM nanti* dan di akhirat . insya-Allah . dan diharap kan juga cik amal tidak melupakan saya dan rakan-rakan yang lain apabila sudah berjaya kelak . *ayat tak boleh bla* 

pluss++ : nak hadiah , nanti saya bagi kat maktab . btw , makan kek tu jangan lupa saya .

new year activity :)

happy new year guys ! tak terlambat lagi kan untuk aku ucapkan kan ? oke-oke . nak tahu ape yang family aku buat sepanjang 1/1/2012 ni ? oke , aku tak nak cterr panjang-panjang . tengok jew gambar ni :


on the way to putrajaya !


masa baru sampai . 


pejabat najib .


masjid .


di bawah pokok sementara menunggu cuaca tak berapa panas .


aweks-aweks .


amira sofea !


mekwa with my new camera !


mama posing tu !


tak lenguh kew naik basikal ni ?


teringin nak naik tapi mahal ouh .


tengok ! mahal kan ? *sila tekan pd gambar utk lihat dengan lebih jelas*


pia and abah's dream car .


abah amekk gambar sape tu !!


on the way to rumah ayah chik .


makcik and ayah chik !


sementara menunggu main dish .


apple ! yummy taw .


talking to him on the phone .


aliya and arisya


yummy kan ?


tomyam poktek -as shown in menu-*tak tahu makna poktek tu*


kerapu sweet sour 


 dinner time !

amacam ? best kan ? hehehe . memang penat glerr ah . dah lah satu hari pakai wedges . memang malam tu balekk umah , kaki bengkak jew . and sampai umah dalam pkul 11.45 p.m. tengok tv jap . gayut-gayut . *phone oke!*  then tido dengan sangat lah lena . oke lah . dah panjang sangat dah aku post ni . lenguh tangan menaip *takde lah menaip sangat* satu lagi,  kalu nak tengok lagi banyak gambar , sila ke : 

my muka buku photo  !! *kene friend dgn saya dulu oke*

pluss++ : dye dah nak balekk penang ! (cdey kne berjauhan lagi) *gaya macam jumpa hari-hari*