tengok la . boleh tanye lagi . hehehe . adoi . ade jugak la yang tak kenal ketupat sotong . oke2 . meh sini aku nak cakap sket . ketupat sotong ni ade banyak cara masakan nye . antara nya ialah : *gambar: ihsan google*
masak pedas
celup tepung
masak lemak
itu lah antara nya . dan di sini plak aku nak kongsi resipi nyer plak . jap yer . sorry la aku amik resipi ni pown kat google :)
resipi ketupat sotong
Bahan-bahan ( 10 ekor )
- 10 ekor sotong sederhana besar
- 1 cawan beras pulut
- 2 cawan santan sederhana pekat
- 1 keping gula melaka
- sedikit garam
- gula secukupnya
- sehelai daun pandan
- 10 batang lidi- 3-4cm panjang
Cara-cara
- Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
- Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
- Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
- Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
- Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.
dan ini lah hasil nya :
amacam ? yummy tak ? hehe . oke la . aku out dulu yerr . dinner time ! mama buat gulai telur itik masak lemak . my favorite ! PEN-OFF !
pluss++ : this post dedicated special to orang kajang yang belajar kat penang tu .
No comments:
Post a Comment