Thursday 29 December 2011

kari ketam .

resepi kari ketam 

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 kg ketam, dibersihkan
  • 4 sudu makan rempah kari ikan
  • 1 cawan air
  • ½ liter santan pekat
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa jika suka
  • minyak untuk menumis
  • # Bahan untuk dikisar #
  • 2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kari ikan dan gaul rata. Kemudian masukkan 1 cawan air dan gaul sebati.
  3. Masukkan garam, serbuk perasa secukupnya dan ketam. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.
  4. Akhir sekali masukkan santan, dan bila ia telah mendidih. Kacau sebati, padamkan api, angkat dan hidangkan.

( baru keluar dari periuk tu )
yummy an ? selamat mencuba yerr !!
pluss++ : eating this curry for dinner tonite !! 

No comments: