resepi kari ketam
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1 kg ketam, dibersihkan
- 4 sudu makan rempah kari ikan
- 1 cawan air
- ½ liter santan pekat
- garam secukup rasa
- serbuk perasa jika suka
- minyak untuk menumis
- # Bahan untuk dikisar #
- 2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan rempah kari ikan dan gaul rata. Kemudian masukkan 1 cawan air dan gaul sebati.
- Masukkan garam, serbuk perasa secukupnya dan ketam. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.
- Akhir sekali masukkan santan, dan bila ia telah mendidih. Kacau sebati, padamkan api, angkat dan hidangkan.
( baru keluar dari periuk tu )
yummy an ? selamat mencuba yerr !!
pluss++ : eating this curry for dinner tonite !!
No comments:
Post a Comment