Wednesday, 25 January 2012

ladybug in my belly .

hye-hye . makin rajin aku post kan . hehehe . oke . hm . today's topic , result ! mesti ade yang terpikir result ape lah plak minah ni tunggu kan . (PMR dah lepas) ni hal-hal budak MARA jew lah . i mean , MRSM student . lepas tunggu result PMR , kteorg kene tunggu lak result dpt maktab mane plak for SPM session . biasa lah . MRSM kuantan dah naik taraf jadi PKP kan . (PKP tu ape plak ?) oke . meh sini aku terang serba sedikit pasal sistem dalam MRSM ni .

MRSM di bahagi kepada beberapa jenis . antara jenis-jenis nya ialah :

program kecemerlangan pelajar (PKP)  *rasa nya lah*

mrsm PKP ni bermaksud , hanya pelajar yang mendapat 8A dalam PMR and lulus ujian kelayakan ke MRSM (UKKM) * i think so*  dgn jayanya baru lah dapat masuk ke MRSM yg terpilih ni . ini bermakna MRSM PKP ni only ade budak form4 and form5 except MRSM Pontian and MRSM Kuantan . kuantan and pontian ni ade dak-dak lower form jugak . MRSM yang mendapat pangkat PKP ialah :


  • MRSM Taiping 
  • MRSM Langkawi 
  • MRSM Jasin (Tun Ghaffar Baba)
  • MRSM Kuantan 
  • MRSM Pontian 
  • MRSM Pengkalan Chepa 
program ulul albab


dah tengok perkataan ulul albab kan , so , paham-paham lah kan . wajib amik BAHASA ARAB . and syarat graduasi plak mesti boleh hafal sekurang-kurangnya 5juzuk al-quran bagi satu semester . so , bagi yang dapat MRSM ulul albab ni , memang kene kut daya ingatan lah  . antara MRSM ulul albab ialah :


  • MRSM Kota Putera
  • MRSM Gemencheh 
program IGCSE


program IGCSE ni baru start pada tahun lepas . setakat ini hanya satu MRSM yang memulakan program ini iaitu , MRSM Pekan (Tun Abdul Razak) . makna IGCSE ni ialah , *act, aku pown tak tahu* hehe . oke-oke . dalam IGCSE ni , ade O LEVEL . pelajar akan diajar pasal tahun pertama universiti . kira nak ajar budak-budak pasal cumne kat universiti lah nnti . ade kawan aku cakap , kalu amik  O Level , tak payah amik SPM . tapi kalu O level hancur , hbes hidup korang . *disarankan jangan amik* bagi MRSM yang  ade program ni , paper yang penting seperti mathemathics , sejarah and *ape dah , aku dh lupa* akan bertambah satu paper . kira orang laen jawab dua paper jew untuk that subject , kte jawab tiga paper . antara mrsm yang buat program ni :


  • MRSM Pekan 
  • MRSM Kuantan *start tahun 2012*
oke lah . setakat tu jew yang aku boleh cerita pasal MRSM ni . kalu ade sebarang soalan , jangan segan-segan tanye aku oke !  btw , start tahun ni , semua MRSM PKP akan start  buat program mini ulul albab .  satu semester wajib hafal 2 juzuk al-quran . oke lah . be prepaire oke kepada yang memohon MRSM ! got to go !

pluss++ : berdebar menanti my result untuk diumumkan . cikgu-cikgu ni kejam taknak bagitahu lagi . 

No comments: